Во последниве години, пена-сапуните драматично ја зголемија популарноста во на европскиот пазар.

Постојат неколку предности што ги содржи сапунскиот пена во однос на традиционалниот течен сапун за потрошувачите. Можеби најголемата разлика во заштедата на трошоците помеѓу пената и традиционалниот сапун е во количината на потрошена вода.

Индустриски студии покажаа дека кога луѓето ги мијат рацете со пeнa-сапун за раце, тие користат 16 проценти помалку вода за миење наспроти оние што користат течен сапун. Слично на тоа, употребата на вода може да се намали до 45 проценти кога рацете не се влажни пред пенење, бидејќи пена-сапун дозволува пена без дополнителна вода. Можете да добиете повеќе миење раце за пакување пена за раце, што помага со намалување на пакувањето и транспортни влијанија врз животната средина.

Комерцијалните потрошувачи со тоалети со висока фрекфенција на луѓе, како што се на аеродроми, места за забава, јавни атракции или големи канцелариски згради, потенцијално можат да имаат неколку милиони миења на рацете годишно. За овие потрошувачи на сапун, 10 процентно намалување на водата од миењето на рацете има значително влијание врз крајната линија. Всушност, ова може да значи дека на секои еден милион миење раце, корисникот на течен сапун би потрошил 14 800 повеќе литри вода (56 000 литри) вода отколку корисникот на пена сапун.

Еколошки

Надвор од економските придобивки од употребата на пена-сапун над течен сапун, еколошки придобивки исто така постојат. Пена за раце обично се распаѓаат побрзо од традиционалните сапуни, делумно поради присилниот воздух што предизвикува природно пенење. Како резултат, помалку сапун завршува во одводот за вода, што е подобро за нашата околина.

Зачувувањето на водата има и еколошки аспекти што можеби првично не се очигледни кога размислувате за сапун од пена. Диспензерите за пена обично се полнат поретко од течниот сапун, а производителите се во состојба да произведуваат помалку сапун по продажба со пена за раце, што резултира со помалку загадување на воздухот од транспортот и помалку пакување за дистрибуција. Миењето на раце со пена придонесува за помала потрошувачка на вода при плакнење на рацете одколку миење на раце со сапун.