Нитрилната гума Nitrile butadiene rubber, како стирен-бутадиен гума и други синтетички еластомери (еластични полимери), е производ на истражување што се одвивал за време и помеѓу двете светски војни. Група акрилонитрил-бутадиен кополимери, со името Buna-N, бил патентиран во 1934 година од германските хемичари Ерих Конрад и Едуард Цчунурк, кои работат за ИГ Фарбен. Буна Н била произведена во Соединетите Американски Држави за време на Втората светска војна како GR-N позната како нитрилна гума.

Нитрилната гума најчесто се користи кога е потребна висока отпорност на масла, како кај автомобилските заптивки, дихтунзи или други предмети што се предмет на контакт со топли масла. Ролни за ширење мастило во печатење и црева за нафтени производи се други очигледни намени. Нитрилната гума исто така се користи и во текстил, каде што нејзината примена на ткаени и неткаени ткаенини ги подобрува фитингот и водоотпорните својства.

Нитрилната гума предизвикува далеку помалку алергиски реакции од природната гума.