Подни стапки (облога): Гума или винил? Комерцијални подни стапки (облоги) најчесто се прават со два многу различни материјали: гума или  винил. Гума и винил се и основни состојки во трајната конструкција на позадината на подните стапки, но сепак секој материјал нуди уникатни придобивки во однос на издржливоста, барањата за одржување и целокупната вредност. Во оваа статија, ќе ги истражиме различните придобивки што ги нудат и гумените и винилните подни стапки.Постојат голем број фактори што треба да се мерат при одлучувањето помеѓу гумената и винилната позадина на подните стапки (облоги). Пред да се купат, купувачите мора да ја земат предвид секоја од следниве мерења за квалитет:

Степенот на фрекфенција на луѓе што ќе го доживее подот каде што ќе бидат поставени?

Одржување: Како ќе се чистат подните стапки?

Цена: Колкав е буџетот за подните стапки?

Подни стапки со гумени  позадини

Многумина  сметаат дека подните стапки со позадина од нитрилна гума  се супериорни во однос на винилните подни стапки. Супериорноста доаѓа со надополнување, затоа што сите гумени подни стапки се обично поскапи од оние направени од винил. Во многу случаи, надоместокот е достоен за тоа. За подобро да констатираме, да видиме како се резултатите од истажувањето:

Сообраќај: А +

Одржување: А

Цена: А-

Резиме:

Гумени подни стапки (облоги), изработени од 100% нитрилна гума, се изградени да издржат тежок сообраќај (висока фрекфенција на луѓе), екстремни варијации на температурата и ригорозни процеси на чистење. Ова ги прави гумените подни стапки идеални за различни локации, вклучително и канцелариски згради, производствени капацитети,хотели,бензински станици, училишта и други области со голема фрекфенција на луѓе

Покрај тоа, гумените подни стапки  се лесни за одржување. Многу гумени подни стапки може да се исчистат со едноставно црево за вода. Може да се одстране нечистотијата со правосмукалка од под површината. Исто така, подните стапки (подлоги) со позадина од нитрилна гума целосно се перат во машина за перење со топла вода до 60 степени .Со Отпорноста на екстремни температури ладно или жешко формата не ја менува, краевите не се свиткуваат не пукаат со што имаат многу поголема трајност и безбедност на луѓето кога се движат. Во однос на цената, гумените подни стапки  генерално се поскапи од оние изработени од винил. Иако порастот на цената е малку поголема кај подните стапки со позадина од нитрилна гума тие се исклучително издржливи и лесни за чистење, со што се дава продолжена вредност со текот на времето.

 Подни стапки со винилни позадини

Подни стапки со винилна позадина  претставуваат рентабилна опција во која се жртвува  квалитетот. Да илустрираме, да видиме како Винилните подни стапки  се рангираат со користење на нашите квалитетни мерења:

Фрекфенцијај: А-

Одржување: А-

Цена: А +

Резиме:

Винилните влезни подни стапки се подобро прилагодени на локациите што ќе доживеат  средно или ниско ниво на фрекфенција на луѓе. Винилот нема иста цврстина, издржливост како нитрилната гума, и може да попушти, свитка или да напукне ако се користи на фрекфентни места или подолг временски период.Винил не се  чисти лесно како гумата, сепак винилните подни стапки може да се исчистат со црево со ладна вода или правосмукалка, но тие не можат да се перат или да се мијат со притисок. Перење на подните стапки со винилна позадина под притисок може да предизвикаат прекумерно,пукање деформација или виткање на рабовите кое може да предизвика сопнување и повреди кај луѓето.Најдоброто за винилните подни стапки е цената. Винилните подни стапки се пониски во однос на трошоците од оние направени од нитрилна гума.Економичната опција  е идеална за тесни буџети.