Предности на подните облоги против замор 

Против-замор подните облоги доаѓаат во различни видови и материјали за индустриски или комерцијални апликации. Најчесто анти замор подните облоги се комбинација на ергономска шема и перничест слој. Амортизирањето предизвикува постојани проверки на потсвеста и рамнотежа и микро движења кои го стимулираат протокот на крв низ нозете и долните екстремитети. Ова резултира во подобра циркулација и помалку замор. Подвижната подлога ги изолира нозете од тврдата површина, ладните подови, вибрациите, влагата и звукот.

Во многу индустрии, од вработените се бара да работат додека стојат, шетаат и или носат товар. Експертите се согласуваат дека соединувањето може значително да ја подобри продуктивноста и задоволството на вработените, истовремено намалувајќи го отсуството и хроничните заболувања поврзани со долгорочноста.

Како работи подната облога против замор

Како работи подната облога против замор е опишано во статијата објавена во април 1999 година во „Здравје и безбедност при работа“, напишана од James M. Kendrick: „Подните облоги против замор се дизајнирани за да го направат телото природно и незабележливо да се придвижува, што поттикнува суптилно движење од страна на телото и мускулите на нозете. Ова го промовира протокот на крв и го спречува да стагнирањето во вените, што предизвикува работниците да не чувствуваат замор. “

Стоењето на тврди површини долги периоди предизвикува стегање на мускулите, што го намалува протокот на крв. Ова ги прави мускулите и зглобовите да се повредат и предизвикува стагнација на крв. Долгорочното стоење предизвикува pronation, или прекумерно израмнување на стапалото и исто така може да доведе до plantar fasciitis. Болката во долниот дел на грбот е најголема кај работниците кои стојат 4 часа или повеќе на ден.

Како што е наведено од г-дин Кендрик, перничестиот ефект на подните облоги против замор овозможува континуирано микро движење на стапалата, што го минимизира задржувањето на крвта во нозете. Постои добра причина да веруваме дека намалувањето на замор исто така ја намалува можноста од несреќи и ја подобрува општата ефикасност во работењето. Има помалку денови изгубени на повреди, помалку медицински побарувања и усогласеност со  здравствени и безбедносни барања.

Премногу мека облога може да има негативен ефект. Премногу голема мекост, всушност, ќе предизвика преголем замор затоа што ги обложува мускулите. Помислете на тоа како трчење со обувки на песочна плажа. подните облоги треба да се изработени од специфични формулации и дизајни кои обезбедуваат олеснување на замор што ќе придонесе за зголемена продуктивност и задоволство на вработените.

Научна поддршка

Раните студии како што е Моргора (1972) покажаа дека инциденцата на болки во грбот е најголема кај оние работници кои стоеле редовно за периоди од повеќе од четири часа и Бусман и др. (1982) откриено дека долгорочното стоење е директна причина за болка и непријатност.Последователните истражувања спроведени од страна на д-р Марк Редферн и д-р Дон Кафин во Центарот за ергономија, Универзитет во Мичиген во 1988 година и Паула Хинен и Стефан Конц на Катедрата за индустриско инженерство, Државниот универзитет во Канзас, 1994 година, направија согледувања за разликата помеѓу стоење на тврди подови наспроти стоење на меки подови. И двете од нивните студии заклучиле дека подните облоги значително влијаат на замор и удобност во различни делови на телото.

Неодамнешните студии на Prof. Dr. Redha Taiar (2011, 2015, 2017) на Универзитетот во Ремс во Франција илустрираат како влијаат врз човековата механика во работно опкружување преку употреба на стапките против замор. Со набљудување на работното држење на работниците и мерење на притисокот на нозете кај вработените кои стојат долго, Проф. Тајар можеше да идентификува две причини за замор и затоа прво, работникот треба да варира под притисок на нозете додека стои за да се елиминира прекумерната употреба на истите мускули (Cinderella Fibers). Второ, со користење на подните облоги против замор ги елиминира точките на притисок од подот и се шири тежината рамномерно за да се поправи балансот. Наодите на професорот Тајар потврдија дека болките се значително намалени со употреба на подни облоги против замор и овозвожуваат пристап во борбата против мускулно-скелетни нарушувања поврзани со долгорочно стоење.Со грижата за здравјето на  вашите вработени се грижите и за вашата компанија.