Механички ефекти
Собирање на 1.32мм нечистотија на телата за греење или ладење може да ја намали ефикасноста за 21%. (Агенција за заштита на животната средина)
Нечистотија и прашина предизвикуваат девет од десет дефекти на системот. (Служба за соработка за проширување на Луизијана)
Изглед
„91% од купувачите избираат продавница за да купуваат заради својот изглед.“ (Progressive Grocer)
На прашањето: „Која е првата работа што ја гледате при судењето на чистотата?“ Најпопуларен прв одговор на потрошувачите беше „Подот“ (42%). (ЦДИ истражување, 1991).
Работна сила
„Се проценува дека 90% од трошоците за одржување на зградите се работна сила.” (Управување со чистење)
Проценетата цена за отстранување на една фунта нечистотија од модерната зграда може да надмине 600 американски долари. (Меѓународно здружение за санитарна набавка)
„Еден долар потрошен за чување на земјата надвор од зграда ќе заштеди 10 долари за отстранување на нечистотијата штом се наоѓа внатре.“ (Управување со чистење и одржување)

39% од цело време на чување, е посветено на одржување на подот. (Национално здружение на домаќинства)
Правилното придружување може да заштеди околу 200 работни часови во просек дома годишно. (Г-дин Дон Аслет, експерт за чистење # 1 на Америка)
Здравје
Воздухот во затворен простор се открива дека е 70 пати позагаден од надворешниот воздух; (Агенција за заштита на животната средина) и повеќето луѓе поминуваат 60-90% од своето време во затворено. (Американска асоцијација на белите дробови)
Американските бизниси трошат повеќе од 100 милијарди долари годишно, како резултат на изгубената продуктивност на работниците, поради лошиот квалитет на воздухот во затворен простор и „Синдром на болни згради“. (Федерација на потрошувачи на Америка)
Медицинските истражувања докажаа дека повеќето главоболки се алергиски реакции на прашина.
Неволни акти
30% од нечистотијата проследена е заглавена во првите три стапала на типична подна стапка, 85% од нечистотијата се заробени во должина од 15 метри од типичното обложување со подни стапки. (ISSA)
Без влезни подни стапки/облоги, 1.500 луѓе можат да отстранат 42% од финишот од подот. (3М)
70-80% од прашината, нечистотијата и варовникот во јавните згради се внесуваат однадвор и се шират низ подовите. (Меѓународно здружение за санитарно снабдување) Може да биде дури 90% според Технички прирачник за притвор на Институтот.

До 24 килограми нечистотија може да внесат само 1.000 луѓе кои доаѓаат преку влез во текот на 20-дневниот работен период. (ISSA)
Главен извор на загадувачи на воздухот во затворен простор е улична прашина која се носи на чевли и заробена во тепих. („Внатрешен предизвик за квалитет на чистиот воздух“, списание за технологија спреј, 1993)
Научни студии
„Ние проценуваме дека само околу 10% од нечистотијата се отстранува од стапките со правосмукалка.“ (Тест на државниот универзитет во Georgiaорџија)
Влезното обложување со подни стапки треба да покрие 4-6 метри на влезот, (доволно долго за 5-6 стапки од просечната прошетка за возрасни) со што се спречува 80-90% од нечистотијата да влезе во објектот. (Управување со чистење и одржување)
Се проценува дека над 43 милиони тони прашина во САД годишно. (Национална централна администрација на загадување на воздухот)

……….продолжува